Първи свободен час
Печена пуйка от Великобритания за Коледа
По традиция англичаните похапват пуйка на Коледа. Тя е задължително изпечена цяла и с хрупкава коричка.
Необходими продукти:
За пълнежа:
- 250 г пюре от кестени
- 50 г масло
- пуешки дреболийки (като сърце и черен дроб), нарязани на ситно
- 250 г гъби, нарязани на ситно
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- стрък целина, нарязан на ситно
- 3 лъжици сметана
- 50 г галета
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Почистете пуйката и отвътре я намажете с масло. Отвън завийте краката и крилцата (защото стават най-сухи при печене) с тънки резени бекон.
2. В тиган разтопете маслото, добавете лука, дреболиите и гъбите и гответе 5 минути. Изсипете в по-дълбока купа и добавете останалите съставки. Разбъркайте и напълнете пуйката.
3. Зашийте отвора или сложете шиш, за да го задържи затворен.
4. Пече се в предварително загрята фурна, като времето на печене зависи от големината на пуйката.
5. Сервира се с печени кестени или картофи.
Още коледни рецепти:
Коледна рецепта: Свинско печено от Финландия
|