Фреш Зона
Фрешовете – вкусна доза свежест
Ако има нещо, което да е едновременно здравословно, вкусно и лесно за приготвяне, то това определено са фрешовете. Те отнемат броени минути, за да бъдат направени, а в същото време носят удоволствие и успяват да подобрят настроението. И са полезни, много полезни! Затова фрешовете са подходящи за всеки сезон и за всяко време от деня. В офиса, вкъщи, на разходка, на тренировка, на почивка – когато и където и човек да консумира фрешовете, те винаги са чудесна идея.
Прочети още
Фрешове за пролетта
С раззеленяването на дърветата и възраждането на цялата природа идват и неустоимите предложения за пролетни фрешове. Те могат да бъдат както плодови, така и зеленчукови, защото разнообразието през този сезон е наистина голямо. Фрешовете от червените плодове като вишни и череши въздействат добре на организма и са подходяща освежителна напитка през пролетта. Освен че са изключително ароматни, тези плодови фрешове носят и ползи, когато се консумират редовно и с мярка. Приготвянето им е толкова лесно, че човек не се нуждае нито от много познания, нито от много инструменти, за да си приготвя вкусни плодови фрешове всеки ден.
Пролетното настроение предразполага към консумацията на освежаващи напитки, каквито са фрешовете, а топлото време ги прави подходящи и за споделяне с компания на разходка.
Пролетните фрешове обаче могат да бъдат направени и от сезонни зеленчуци като спанак и лапад, като към тях се добавят и други подходящи съставки. Зеленчуковите фрешове са пълни с полезни витамини, които се усвояват по-лесно и по-бързо, когато са под формата на прясно изцеден сок. Затова е повече от препоръчително през пролетта човек да зареди организма си с нови сили с помощта на любимите му плодови или зеленчукови фрешове.
Фрешове за лятото
Фрешовете са толкова неразделна част от лятото, че е трудно да си представи човек сезона без тях. Огромната им популярност през топлите дни е резултат от огромното изобилие от продукти, с които фрешовете да се приготвят. Ягоди, малини, кайсии, праскови, дини, пъпеши, грозде – това са само част от плодовете, които зреят през лятото и придават на всяка трапеза много вкус и цвят.
Приготвянето на фрешове през лятото е изключително лесно, тъй като напитките могат да бъдат направени от всичко, което човек има под ръка. Експериментите в тази посока са единствено въпрос на смелост, защото асортиментът не ги ограничава.
Приятни разхладителни напитки през лятото могат да се приготвят и от много традиционни за този сезон зеленчуци. Доматите и краставиците дават чудесна основа на всякакви фрешове и са остроумна алтернатива на стандартните салати. Със зеленчуковите фрешове през лятото човек не само набавя полезни витамини на организма си, но и се поддържа добре хидратиран. Освежаващият им ефект през горещите летни дни също не е за подценяване.
Фрешове за есента
С разхлаждането на температурите обикновено се увеличава и нуждата човек да подсили допълнително организма си и да увеличи неговата естествена защита срещу вирусите. Правилно подбраните фрешове могат да направят точно това и есента е най-доброто време за тяхното приготвяне. Това е сезонът, в който се появяват крушите, дюлите и смокините на българския пазар. С тези плодове фрешовете не само помагат на здравословното състояние, но и имат неоспорими вкусови качества.
Ароматните съставки на фрешовете им печелят привърженици не само сред възрастните, но и сред най-взискателната публика – децата. Гроздето също е добра идея за направата на фрешове през есента, но истинското съкровище по това време на годината е цвеклото. Множеството му полезни за организма свойства го правят повече от подходящо за включване в различни видове фрешове. Цвеклото има силна детоксикираща функция и подобрява общото състояние на тялото. Фрешовете от цвекло пък са лесен начин човек да си набавя всеки ден не само този, но и много други ценни зеленчуци. С тяхна помощ организмът лесно се снабдява с всички необходими за правилното му функциониране витамини и минерали.
Фрешове за зимата
Зимата не звучи като сезон, през който фрешовете са на мода, но това е само привидно. Именно през студените месеци организмът има нужда от най-много допълнителна грижа и фрешовете я осигуряват удобно и лесно. Те могат да се приготвят от каквито плодове и зеленчуци има човек наоколо, но цитрусите определено са най-често използваните.
Портокалите, мандарините, лимоните и кивито дават основа на много от вкусните фрешове и през останалите сезони, защото са елементарни за изстискване дори и в домашни условия. Това важи с пълна сила и за зимния сезон, когато на пазара могат да се открият и подходящи за съчетаване с тях зеленчуци. Морковите например са непретенциозна добавка към всички фрешове заради ненатрапчивия си вкус. Ябълките имат същата слава и най-хубавото е, че в България те са всесезонни. Затова и приготвянето на фрешове през зимата всъщност изобщо не е трудно и помага на организма да се справи с предизвикателствата през това време от годината.
Особености при фрешовете
Макар че фрешовете са лесни за приготвяне в домашни условия и се отдават дори на най-неопитните хора в кухнята, за тяхната консумация е добре да се знаят няколко неща. Колкото и да са полезни фрешовете – а те наистина са такива – прекаляването с тях може да има негативен ефект върху организма. За фрешовете важи правилото, което важи и за всички хранителни продукти – често, но с мярка. Умерената консумация гарантира пълноценното усвояване на хранителните вещества от организма и навременната им преработка. Добра стратегия за хората, които обичат фрешове, е да се стремят към разнообразие в продуктите, с които ги приготвят. Така няма да е нужно човек да се съобразява с количеството, което е изпил, и може винаги да има под ръка нещо освежаващо и вкусно.
Трябва да се знае също, че някои плодове и зеленчуци претърпяват промени при досег с кислород и губят своите ценни свойства. За да бъдат полезни, те трябва да са свежи. Затова и фрешовете са най-здравословни, когато се консумират веднага след приготвянето им.
Най-важното обаче остава качеството на продуктите, от които се правят фрешовете. Затова и ние от „Supermag“ се отнасяме с такова внимание към плодовете и зеленчуците, които предлагаме в нашия богат асортимент. Всички те подлежат на постоянен строг контрол на качеството, за да сме сигурни, че предлагаме на нашите клиенти най-добрите съставки за приготвянето на вкусни фрешове през цялата година.
Фрешовете – вкусна доза свежест
Фрешове за пролетта
Фрешове за лятото
Фрешове за есента
Фрешове за зимата
Особености при фрешовете